Zonwering in de winter

rolluiken buiten

Met de kou in aantocht is het tijd om na te denken over hoe zonwering screens en rolluiken in de winter een cruciale rol kunnen spelen bij het handhaven van comfort en energie-efficiëntie in je huis. Ontdek hoe zonwering je huis kan transformeren tot een warme, gezellige oase, zelfs tijdens de koudste dagen van het jaar.

Zo bespaar je energiekosten met zonwering in de winter

Veel mensen denken dat ramen het belangrijkste zijn voor isolatie. Maar zelfs de best geïsoleerde ramen zijn de zwakste schakel in de woning als het gaat om isolatie. In de winter zorgen ze zelfs voor het grootste aandeel warmteverlies, wat weer leidt tot hogere stookkosten. Het is echter mogelijk om dit warmteverlies te beperken door middel van zonwering. Screens in de winter zijn bijvoorbeeld een uitstekende investering om je huis comfortabel en energiezuinig te houden. Ook rolluiken spelen een belangrijke rol in het weren van de winterkou.

Wat zijn de beste opties om de kou buiten te houden?

Wil je de winterkou effectief buitensluiten? Een eerste belangrijke tip om te benoemen is dat gesloten zonwering, zoals rolluiken dicht bij kou, als een isolerende laag werkt voor de ramen.  De beste zonweringsopties zijn rolluiken of isolerende screens. Isolerende screens fungeren als een thermische barrière en houden de warmte binnen, terwijl ze de kou buiten houden. Rolluiken voegen een extra isolatielaag toe en voorkomen warmteverlies via ramen en deuren. Beide opties zijn niet alleen effectief tegen kou, maar helpen ook om energie te besparen en de energierekening te verlagen. 

De voordelen van zonwering in de winter?

Zonwering in de winter biedt tal van voordelen, waaronder dus energiebesparing, warmtebehoud, bescherming tegen koude tocht en verhoogd wooncomfort. Kies slim en geniet van een gezellige en energiezuinige winter in je huis.

Waarom zonwering aanschaffen voor de winter?

De functie van zonwering in de winter kunnen we samenvatten in twee onderdelen: het bieden van thermisch comfort en het bieden van visueel comfort.

Thermisch comfort in de winter met behulp van rolluiken en screens

Voor het winterseizoen verstaan we onder thermisch comfort dat het in een woning zo warm mogelijk blijft, tegen zo min mogelijk stook- en verwarmingskosten. 

Visueel comfort in de winter met behulp van rolluiken en screens

Visueel comfort bestaat uit vier verschillende aspecten:

  1. De binnenkomst van daglicht;
  2. Geen / minder verblinding door zonlicht;
  3. Geen / minder reflecties door zonlicht;
  4. Zicht naar buiten door de zonwering heen.

Screens 

Screens in de winter zijn de ideale keuze voor isolatie tegen kou. De isolerende werking van  screens houden de kou buiten, voorkomen warmteverlies en verhogen de energie-efficiëntie van je huis. Het mooie van een screen is dat uw huis niet volledig verduisterd wordt. De screen filtert het zonlicht en zorgt voor een inval van zonlicht in uw huis waar niemand zich aan stoort.

Rolluiken

Rolluiken in de winter fungeren als een isolatielaag voor je ramen. Ze verminderen warmteverlies en houden koude lucht buiten. Dit zorgt voor een warmer en energie-efficiënter huis. Wanneer je de rolluiken sluit bij kou, wordt er een luchtlaag tussen het raam en het product gecreëerd. En deze luchtlaag houdt de koude lucht buiten, terwijl de warme lucht van binnen moeilijker ontsnappen kan.

Alternatieven

In de winter zijn rolluiken en screens niet de enige opties om je huis warm te houden. Isolatieglas, thermische gordijnen of raamfolie zijn ook goede alternatieven.

Isoleren screens in de winter?

Door te kiezen voor geautomatiseerde screens in de winter worden diverse voordelen versterkt. Zelf kunnen we nog weleens vergeten om screens omhoog te doen of juist naar beneden. Zo is er eerder uit onderzoek gebleken dat zonwering met handmatige bediening gemiddeld ‘slechts’ 1-2 keer per week wordt bediend. Dat is jammer, want zo profiteert u niet optimaal van het mogelijke rendement. Als de screens in de avond en nacht gesloten worden, behoudt dit de warmte in huis. Aangezien de meeste warmte door de ramen verdwijnt, kun je de screens zien als een extra laag isolatie. Zo kan de verwarming in de nacht wat graadjes lager, zonder dat het huis direct ontzettend afkoelt.

Isoleren rolluiken in de winter?

Evenals bij screens ervaart u door te kiezen voor geautomatiseerde rolluiken in de winter dat diverse voordelen versterkt. Naast privacy en inbraakbeveiliging fungeren rolluiken in de winter als een extra isolatielaag voor ramen en deuren, waardoor warmteverlies wordt verminderd en koude lucht wordt buitengehouden. Dit helpt de energie-efficiëntie van je huis te verbeteren, waardoor je energiekosten kunt verlagen.

Kunnen rolluiken en screens goed tegen vorst?

Van rolluiken en screens kunt u het hele jaar profijt hebben. Juist in de winterperiode is ook de isolerende werking erg prettig en houdt u de kou buiten. Maar in deze periode van het jaar heeft u ook kans dat uw rolluik of uw screen vastvriest. Lees hier hoe u het beste kunt handelen in zo’n situatie.

NIET doen:

Merkt u dat het rolluik of screen niet meteen omhoog gaat? Stop dan gelijk met het proberen. Bij een rolluik is het waarschijnlijk dat de lamellen van uw rolluik zijn vastgevroren. De motor probeert de lamellen op te trekken en als dit niet lukt kan de motor beschadigd raken en doorbranden. 

WEL doen:

Het rolluik of screen de tijd geven en de zon en temperatuur die dag z’n werk laten doen. Door de warmte smelt het ijs tussen de lamellen en kunt u het later op de dag nogmaals proberen. Komt er na verloop van tijd nog geen beweging in het rolluik? Forceer dan niets. Wacht dan nog een dag langer of neem contact met ons op.

Een oplossing ter voorkoming van het doorbranden van de motor kan een type motor zijn met weerstandsherkenning.

Zonwering is dus niet alleen een product wat handig is in de zomer, maar zeker ook in de winter. Wilt u meer weten over zonwering en hoe zonwering het beste bij uw woning kan worden toegepast? Neem dan contact met ons op!

Related Posts

Leave a Reply