De verschillen tussen screens en rolluiken

Rolluiken vs Screens

“Wat is de juiste keuze voor zonwering: screens of rolluiken?” Deze veelvoorkomende vraag komt vaak voor bij consumenten die hun huis willen beschermen tegen de zon en inkijk willen verminderen.Screens bieden een moderne uitstraling, laten nog steeds licht binnen, en zijn ideaal voor privacy overdag. Rolluiken daarentegen bieden extra isolatie en beveiliging, maar kunnen het licht volledig blokkeren. Maar welke optie past het beste bij uw behoeften en budget? Wij zetten de typische eigenschappen en verschillen op een rij zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

Wat zijn (rits)screens?

Een zonwering screen, ook wel bekend als een zonnescherm of een zonweringsdoek, is een type raambedekking of buitenzonwering die is ontworpen om de zonnestralen buiten te houden en tegelijkertijd het zicht naar buiten te behouden. Enkele kenmerken van screens zijn:

Materiaal: Ze zijn meestal gemaakt van een speciaal soort stof, zoals polyester of glasvezel, dat zonlicht blokkeert en warmte kan verminderen terwijl het nog steeds lichtdoorlatend is. Deze stof wordt vaak behandeld met een UV-bestendige coating om verkleuring en slijtage te voorkomen.

Montage: Zonwering screens kunnen aan de buitenkant van ramen en deuren worden gemonteerd.

Design: Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en ontwerpen om te passen bij de esthetiek van een gebouw. Sommige zonwering screens zijn semi-transparant, terwijl andere meer ondoorzichtig zijn, afhankelijk van de gewenste mate van privacy en lichtdoorlating.

Verschillende soorten screens

Screens zijn er in twee verschillende typen: standaard of met rits. Onze ritsscreens zijn windvast op iedere hoogte en hebben geen kieren tussen het doek en de geleiders. De kans op scheuren in het doek is hierbij minimaal in vergelijking tot een standaard screen.

Ze kunnen handmatig of elektrisch worden bediend. Elektrische zonwering screens worden vaak aangedreven door motoren en kunnen worden bediend met afstandsbedieningen of zelfs worden geïntegreerd in een slimme woningautomatiseringssysteem.

Ritsscreens

Wat zijn rolluiken?

Een rolluik is een beweegbaar raam- of dekselbedekkingssysteem dat meestal aan de buitenkant van ramen, deuren of andere openingen in gebouwen wordt geïnstalleerd. Ramen en deuren kunnen volledig afgesloten worden. Dit komt doordat de horizontale liggende lamellen een krachtig gesloten pantser bieden. Zicht naar binnen en buiten is dan niet mogelijk. De lamellen hebben een stevige constructie. Ze zijn voorzien van een aluminium buitenlaag en schuim aan de binnenzijde. Rolluiken worden elektrisch bediend met een motor en een afstandsbediening. Wilt u een ruimte volledig afsluiten van de buitenwereld? Dan is een rolluik de juiste keuze.

Verschillende soorten rolluiken

Rolluiken zijn er in verschillende soorten, maten en varianten. Voor de motor van de rolluiken gebruiken wij Somfy, dit is een zeer betrouwbaar merk. Wij leveren rolluiken zowel voor enkele als dubbele ramen. Er zijn ook verschillende mogelijkheden van bediening: wandschakelaar, afstand- of app-bediening. Daarnaast zijn er ook nog mogelijkheden om rolluiken op zonne-energie aan te schaffen.

Rolluiken

De verschillen tussen rolluiken en screens

Rolluiken en screens hebben ieder hun eigen voor- en nadelen, waarbij we deze in een handig overzicht hebben toegevoegd. Hierdoor ziet u in één oogopslag wat de verschillen tussen deze twee zonweringsopties zijn:

EigenschappenRolluikenScreens
Manier van afsluitenPantser van lamellenScreendoek
VerduisterendJaIs mogelijk met speciaal verduisterend doek
Inbraak vertragendJaNee
IsolerendJaNee
WarmtewerendJaNee
Mogelijkheden kastAfgerond/afgeschuindAfgerond/afgeschuind
Esthetisch aanzicht aan de gevelRolluiken neem meer ruimte in aan de gevelScreens nemen niet veel ruimte in en zijn bescheiden aanwezig
ZichtZicht naar binnen en buiten is niet mogelijkZicht naar buiten is mogelijk (behalve bij verduisterend doek).
Het doek beperkt zicht naar binnen. Countouren zijn wel zichtbaar.
AfmetingenTot en met 3 meter uit één deel mogelijk. Bredere afmetingen zijn mogelijk door koppelen.Tot en met 6,5 meter breed uit één deel mogelijk. Bredere afmetingen zijn mogelijk door koppelen.
BedieningsmogelijkhedenHandmatig en elektrisch mogelijk. Afstandsbediening, wandzender of appHandmatig en elektrisch mogelijk. Afstandsbediening, wandzender of app

Welke van deze opties houdt de meeste warmte buiten?

Een rolluik houdt over het algemeen meer warmte buiten dan een screen. Rolluiken bestaan uit stevige lamellen die volledig kunnen worden gesloten, waardoor ze een extra isolatielaag vormen tegen hitte en kou. Deze gesloten structuur voorkomt dat zonlicht direct naar binnen schijnt en warmte accumuleert in de ruimte, terwijl screens, hoewel ze tussen de 70 en 90 procent van de zonnewarmte tegenhouden, minder effectief zijn in het isoleren tegen hitte. Als warmtebeheer een belangrijke overweging is, is een rolluik vaak de betere keuze tussen de twee opties. Het verschil tussen screens en rolluiken wordt dus duidelijk bij het reguleren van de temperatuur in huis.

Wilt u meer informatie over deze zonweringsopties ontvangen? Neem dan gerust contact met ons op, dan laten wij u graag zien wat de opties zijn.

Related Posts

Leave a Reply